امنیت سیستم های کنترل صنعتی

 

تهدید فزاینده حملات سایبری پیشرفته به زیر ساختهای حیاتی و سیستمهای کنترل صنعتی، چالشی منحصر به فرد برای سازمانها محسوب می شود. مأموران جاسوسی در دولت، تروریست ها و جرایم سازمان یافته به طور فزاینده ای سیستم های صنعتی را هدف قرار می دهند، در نتیجه باعث اختلال فیزیکی در عملیات تجاری و سرقت مالکیت معنوی می شود. اختلال در سیستم های کنترل صنعتی علاوه بر از بین بردن تجهیزات گران‌قیمت، میتواند منجر به قطع عملیات حیاتی نیز شود. این حملات، به نوبه خود، می توانند منجر به هزینه های گسترده و از دست دادن اعتماد عمومی در جامعه شوند.

بررسی معماری

 

در اولین قدم باید معماری IT و OT مجموعه صنعتی را کاملا بررسی و تصویرسازی شود، سیستم های نرم افزاری و مدیریتی، پروتکل های ارتباطی و دستگاه های کنترل کننده صنعتی (PLC) هم باید بررسی و پایش شوند تا از نگاه امنیت سایبری، روی آنها تست های نفوذ هدفمند پیاده‌سازی شده و فضاهای دارای آسیب پذیری شناسایی شوند، در این بررسی می بایست تمامی آرایش های ارتباطی و دستگاه های متصل، مشخص شده و زیر ذره بین بروند.


 

ارزیابی آسیب پذیری دستگاه و برنامه ها

 
فناوری های نرم افزاری و سخت افزاری که در فضاهای صنعتی استفاده می شوند میبایست به‌صورت کامل ارزیابی امنیت سایبری شوند، این ارزیابی شامل سیستم عامل ها، سرویس های فعال در درگاه ها، پایگاه های داده و نرم‌افزار های مدیریتی و فرمان پذیر است و به‌صورت کارشناسی دقیق در خصوص کشف آسیب پذیری های روز صفر میباشد که در دو لایه باینری و تحت وب میتواند رخ دهد.

ارزیابی آسیب پذیری های شبکه

 

ارزیابی شبکه ارتباطی فضاهای صنعتی خود به تنهایی دارای لیستی از آسیب پذیری ها است که باید کامل بررسی شوند، به‌طور مثال در معماری شبکه های Air-Gap همواره سناریو ها و تهدیدات منحصر به فردی نهفته است که باید به‌صورت مجزا به آنها پرداخته شود، همچنین پروتکل های ارتباطی که همواره با سنسور ها و دستگاه های عملیاتی در تعامل هستند هم باید بررسی امنیت سایبری کامل شوند.

 

تست نفوذ صنعتی

 

 

در تست نفوذ صنعتی همواره تیم کارشناسان می کوشند تا تمامی آسیب پذیری ها را در دو روش جعبه سیاه و جعبه سفید بررسی نمایند که در اینجا تمرکز برروی کشف آسیب پذیری هاست نه ارزیابی آنها، در این خصوص پروسه تست نفوذ مراحل جامع و کامل تری از کشف آسیب پذیری ها ارائه میدهد که باعث میشود تمامی دستگاه ها و سیستم عامل ها از جمله دستگاه های IIoT مورد آزمون قرار بگیرند.

 

شبیه سازی تیم قرمز

 

اما بالاترین سطح ارزیابی امنیت سایبری مجموعه های صنعتی را شبیه سازی تیم قرمز میتوان دانست، تیم قرمز همواره می کوشد تا به‌صورت کاملا شبیه سازی شده روش عملیاتی تمام تیم های تهاجمی سایبری که تا به حال به مجموعه های صنعتی حمله کردند را پیاده‌سازی کند و باعث نمایان شدن مناطق مورد اشکال و دارای شرایط مناسب برای نفوذگر شود، از جمله این شبیه سازی ها میتوان به حمله سایبری صنعتی ویروس Stuxnet اشاره کرد.